A Bakator Szövetséget 2017-ben az egyedi magyar szőlőfajták népszerűsítése érdekében hívták életre. A tagság 7 főből és két tiszteletbeli szakmai pártolóból született, így többek között Maurer Oszkár, Heit Lóránd, Málik Zoltán, Andrási László, Bencze István, Sass Krisztián, Bartos István alapító tagok mellett, Kovács Pál és Ambrus Lajos is helyet kaptak eme hiánypótló szövetségben. A Bakator szőlőfajtát a borászok saját évjáratos boraikon keresztül mutatják be a második Pinceszer nyitó mesterkurzusán. Moderátor: Kovács Pál (Debrecen) borszakíró, Pálfi Noémi (Nagyvárad) Erdélyi Magyar Borászok Egyesülete és Heit Lóránd (Bihardiószeg), a Bakator Szövetség alapító elnöke.
A Csallóköztől Bodrogközig 500 kilométert utazhatunk, akár borvidékről borvidékre. A mesterkurzuson ezt a távolságot próbáljuk befogni, kürti, Garam-menti, Ipoly-menti és bodrogközi borokkal. Érdekes szőlőfajták (Szent Lőrinc, Duna, Zöld veltelini), változatos, gyakran vulkanikus termőhelyek, különleges technológiák. Előadó: Geönczeöl Attila borász, borszakíró és dr. Konkoly Mihály borszakértő
Nehéz helyzetben van jelenleg Kárpátalja, mégis 4 borász érkezik a Pinceszerre, nagyszerű borokkal. A mesterkurzuson szó lesz a helyi viszonyokról, borvidékekről, szőlőfajtákról, és kóstolunk 5-6 jellegzetes kárpátaljai bort is. Előadó: Bereczky István, a Kárpátaljai Magyar Borászok Egyesületének elnöke és kárpátaljai borászok